Чому вагітним жінкам не можна їсти багато жирної їжі: нові докази

7 листопада 2022, 17:03
Читать новость на русском

Джерело:

Stem Cell Reports

Хоча давно відомо, що харчування матері під час вагітності сильно впливає на плід, досі не було відомо, чи впливає неправильне харчування на розвиток імунної системи дитини.

У матерів з ожирінням дарують своїм дітям підвищений ризик інфекції та запальних реакцій, проте точні механізми впливу підвищеного вмісту жирів у дієті на розвиток ембріона поки що не зрозумілі.

Також на тему: Чому виникає постійне почуття голоду

Нове дослідження ожиріння 

Цього разу вчені зацікавилися впливом так званої західної дієти, яка передбачає велику кількість тваринних продуктів, смаженої та солоної їжі, на гемопоез дитини, тобто розвиток у неї клітин крові та імунітету.

На пізніх термінах вагітності кістковий мозок дитини стає центром розвитку клітин крові, де шляхом диференціювання з клітин-попередників утворюються макрофаги та B-лімфоцити – одні з головних агентів нашого імунітету. Щоб вивчити вплив дієти матері на розвиток цих клітин, дослідники з Орегонського національного дослідницького центру приматів (США) вивчили гемопоез у ембріонів макак-резусів, чиї матері отримували їжу або з високим або з низьким вмістом жирів.

Ожиріння та калорійна дієта впливає на імунітет потомства

Результати виявилися тривожними: така дієта призвела до серйозних порушень у розвитку клітин імунітету. На додачу до запальної реакції серед клітин-попередників дослідники виявили знижену активність макрофагів і B-лімфоцитів. 

Оскільки дослідження проводили на невеликій вибірці (чотири і дев'ять макак, які отримували жирне і нежирне харчування), вчені не змогли відстежити інші, слабші впливи материнської дієти на здоров'я плоду. До того ж оскільки для досягнення цілей дослідження ембріонів довелося умертвити, вчені не змогли оцінити вплив жирної дієти на здоров'я дитинчат, які народилися.